Reklam
Bugun...
Reklam
Advert
HUKUK DEVLETİ


Arslan GÜDEK Mesela...
unyevizyongazetesi@gmail.com
 
 

Hukuk devleti mi olmak istiyoruz, yoksa bağnaz ve teokratik bir ortadoğu ülkesi mi.
Önce bu kararları vicdanımızda ki süzgeçten geçirebilirsek, ancak o zaman doğru yolu bulabiliriz diye düşünüyorum. Eğer ki önümüze konan her şeye düşünmeden evet dersek, işte o zaman duvara tosladığımız gün olur.
 
Ben öyle süslü ve anlaşılmaz teorik bilgilerden geçen lafları kullanmayı sevmem. Lafımı direk söylerim, eğmeden ve bükmeden. Halk ağzıyla söylerim ki halk anlasın. Halk anlar mı bilemem. Bu güne kadar da pek anlaşıldığım söylenemez.
 
Ne anlıyoruz hukuk devletinden, önce buna bakmak lazım. Hukuk malzemesi insan olan toplumların dizaynını, sınırlarını, özgürlüklerini, psylaşımlarını, canını, malını ve insan hayatını korumakla mükellef sistemin adıdır. Yada ben böyle telafuz edebiliyorum.
 
Mesela; göz göre göre darbe girişimine sahne olan bir ülke için, b.kunda boğul Türkiye dedi diye, bir insana linç uygulanmamasıdır. Hukuk devleti böyle bir acziyeti bile korumaktır. 
 
Hukuk devleti, sevmediğin insanların, siyasetçi veya gazeteci de olsa beğenmediğin düşüncelerine bile saygı gösterebilmek, hapse atmak yerine, onlara da kol kanat germektir.
 
Mesela sadece kendinden olanları, yanında olanları değil, karşında olanlara ve seni sevmeyenlere de aynı adaletle yaklaşabilmektir. Polis şiddeti yerine, uzlaşmacı, ve çözüm bulucu ekipler göndermektir. İnsan hakkını gaspetmemek, beğenmesen de hazmetmektir.
 
Hukuk devleti, toplumun değerlerini istismar eden, millet vicdanında derin yaralar açan tecavüzlere sebep olanları korumak değildir. Kocasından dayak yiyen ve her türlü sapkınlık ve şiddete maruz kalan kadını korumaktır.
 
Mesela insana ve hayvana işkenceyi reva gören bağnaz ve cani ruhlu insanlara anında hakettiği dersi verebilmek, mazlumları koruyup, gözetip ve kollamaktır. Hatta suç işleyeni bile insan onuruna yakışmayan hareketlere maruz bırakmadan yargılamaktır.
 
Din, dil, ırk, renk, köken ve sınıf farkı gözetmeksizin, herkese eşit muamele ve uygulama yapabilmek, insanları sen şundan, sen bundan diyerek ayrıştırmamak, herkese eşit mesafede durabilmektir.
 
Ben hukuk devleti diyince bunları anlıyorum. Diğer şık ise hiç istemediğim ve arzu etmediğim bir yönetim şeklidir. Merak edenlere önerim, Irak, İran, Libya, ve Suriyeye dönüp bakmalarıdır. Bütün bunlara rağmen, anlamak istemeyenlere de yapacak bir şey yok bu saatten sonra. Kalın Sağlıcakla


Bu yazı 1123 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



YORUM YAZ

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
YUKARI